Projekt varnost

01 432 1078 
info@projekt-varnost.si

Izbrati ročne ali strojne omete

Takšno vprašanje je večna dilema pri ljudeh, ki obnavljajo svojo hišo ali pa so zgradili novo hišo. Tako kot pri vseh stvareh je tudi pri ometih, ki imajo svoje prednosti in slabosti. Velika večina zidarjev bi na takšno vprašanje verjetno odgovorila, da so boljši strojni ometi za talne estrihe in ročni ometi za stene. Odgovor je takšen predvsem zato, ker se strojni ometi delajo strojno in ročni ročno. Zaradi tega se ročni ometi uporabljajo za stene, ker so dosti bolj zdržljivi, kot pa strojni. Kot veliko prednost strojnih ometov bi lahko zagotovo poudarili čas, ki se ga porabi za delo. Torej časovno lahko s strojnimi ometi prihranimo ogromno časa, ampak je tudi kvaliteta izdelave dosti slabša, zato na stenah ni priporočeno uporabljati strojnih ometov.

Izdelava strojnih in ročnih ometov pa je na sledeč način.
Strojni ometi vsebujejo apneno mavčno osnovo in se hitrejše naredijo, ker se nanašajo strojno, poleg tega pa je tudi sam material dosti bolj fin kot pri ročnih ometih. Problem pa lahko nastopi, ko imamo steno, ki ni ravna. Takrat je potreben zelo debel nanos, če želimo imeti čim bolj ravno steno.
Pri ročnih ometih pa zidarji delajo po fazah. Torej si faze sledijo ena za drugo. Najprej je potrebno nanesti pravilen špric, nato faže pa grobi in na koncu še fini omet. Ker se ročni ometi izdelujejo na takšen način so narejeni dosti boljše in tudi zdržijo več časa. Pred začetkom tudi ni tako zelo pomembno, da so stene povsem ravne.

Go Back

Comments for this post have been disabled.